Campanya per la igualtat “Fem conscients els biaixos inconscients”.

23 de novembre de 2021

Sota el lema “Fem conscients els biaixos inconscients”, hem llençat una campanya per posar en relleu els tòpics i els biaixos de gènere que pateixen en el seu entorn laboral les dones empresàries i emprenedores.

Avui està enfadada, li deu haver vingut la regla”; “Relaxa’t. No et posis histèrica, és una reunió”; “M’ incomoda que la meva dona cobri més que jo”; “Deixa’m que t’ho expliqui perquè ho entenguis millor”. Quantes vegades hem sentit alguna d’aquestes frases?

Amb l’objectiu de conscienciar sobre les dinàmiques i el llenguatge masclista al sector empresarial, des de principis d’aquest mes de novembre, membres de la xarxa (dones i homes) hem publicat als nostres perfils de Linkedin un seguit d’expressions sexistes per exemplificar i sensibilitzar sobre els biaixos de gènere adquirits de manera inconscient que perpetuen la subordinació de les dones en aquest sector.

Els objectius de la campanya són, entre d’altres, normalitzar l’èxit empresarial de la dona, posar de manifest que no hi ha competitivitat empresarial sense diversitat, reivindicar referents femenins per inspirar emprenedores, impulsar la representació de les dones en l’ àmbit empresarial o motivar dones a formar part d’entorns empresarials fins ara masculinitzats.

La campanya, que ja acumula més de 130.000 visualitzacions, va acabar el divendres 19 de novembre, coincidint amb el Dia de la Dona Emprenedora.

La figura de la dona emprenedora o directiva constitueix una realitat cada vegada més present a les economies espanyoles. No obstant això, la bretxa de gènere en el sector empresarial encara és una assignatura pendent. Malgrat que les dones són el 51% de la població mundial, només representen el 19% del total d’emprenedors a Espanya i només un 23% de les empreses nacionals compta amb una dona com a CEO. Segons l’Informe de l’OIT, la majoria de les empreses que promouen la diversitat registren un augment de beneficis d’entre un 5% i 20%. Paradoxalment les startups fundades per dones reben menys finançament que les creades per homes tot i la seva major rendibilitat.

Recupera aquí l’entrevista del PopAp de Catalunya Ràdio a la Núria Basi, la Talía Bonmatí i la Beatriz de Vicente. Aquí pots trobar l’article de Via Empresa en motiu de la campanya.

Vídeo resum de la campanya: https://www.youtube.com/watch?v=fGls8wxhiWA